Medewerkers behouden voor de huisartsenzorg
Geplaatst op: 26-01-2022
Aantal keer bekeken: 599

Meer artikelen in deze categorie

09
juli
2024

Personeelstekorten in de huisartsenpraktijk

Basisartsen vinden de weg naar de huisartsenpraktijk

Personeelstekorten in de huisartsenpraktijk en minder instroom in de huisartsenopleiding. Voor Dokter Drenthe was dat reden om basisartsen te motiveren voor de huisartsenpraktijk. En met succes. Een gesprek met Janneke van der Ham, adviseur Praktijkvoering bij dokter Drenthe, Hetty Post, teammanager Tweede Fase huisartsenopleiding UMCG, en Jacqueline Langeberg, anios bij huisartsenpraktijk Veendokters.

[...]

Gepubliceerd in InEen nr. 2, magazine voor de eerstelijn, juli 2024.

02
juli
2024

Artsen zonder Grenzen

'Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten'

Gaza, Oekraïne, Sudan, het aantal oorlogsgebieden wereldwijd lijkt toe te nemen. In al die gebieden leven mensen die hulp nodig hebben. Water, voedsel, maar ook medische zorg. De zorgverleners van Artsen zonder Grenzen kunnen dan het verschil maken. Hoe ziet hun dagelijks werk eruit? Zafer Altunbezel, fysiotherapeut bij Artsen zonder Grenzen met standplaats Oekraïne, vertelt.

[...]

Gepubliceerd op DOQ, nieuwssite voor huisartsen en medisch specialisten, 2 juli 2024.

24
juni
2024

Tijdelijke bewoners zuidwesthoek Zeeburgereiland moeten weg

'Wij zijn ook Amsterdammers'

Als je van Sporenburg het pontje neemt naar Zeeburgereiland en vervolgens rechts de dijk op loopt, verandert alles. Plotseling sta je in een groene oase. Maar alles moet weg. Hier in de nieuwe woonbuurt Baaibuurt-West komen straks 1800 woningen.

[...]

Gepubliceerd in De Brug, krant voor Amsterdam-Oost, juni 2024.

18
juni
2024

Syncopespreekuur door neurologen en cardiologen

'We komen bijna altijd tot een diagnose'

Een gezamenlijk syncopespreekuur door neurologen en cardiologen levert meer diagnoses en minder zorgkosten op. Dat ondervinden cardioloog/elektrofysioloog dr. Mehran Firouzi, neuroloog dr. Evert Kaal en cardioloog dr. Egbert Koomen in twee verschillende ziekenhuizen.

[...]

Gepubliceerd in De Neuroloog nr. 3, uitgave i.s.m. de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN), juni 2024.

 

04
juni
2024

Prof. dr. Elise van de Putte

'Persoonlijke controle is de sleutel tot gezondheid en geluk'

Elise van de Putte, kinderarts sociale pediatrie en hoogleraar Lifecycle Pediatrics in het UMC Utrecht, gaat dit jaar met pensioen. 28 maart jl. hield ze haar afscheidsoratie Hocus Pocus: focus op taal.

[...] 

Gepubliceerd in Kinderarts & Samenleving, Tijdschrift van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), juni 2024.

 

 

27
mei
2024

Hypermarker-studie

'We hopen met AI op betere uitkomsten en meer therapietrouw'

Hypertensie is de meest voorkomende risicofactor voor hart- en vaatziekten. Toch schiet de behandeling ervan nog tekort. De Hypermarker-studie gaat daar verandering in brengen, hoopt prof. dr. Rick Grobbee, (UMC Utrecht). De resultaten van deze studie kunnen volgens prof. dr. ir. Maaike Kleinsmann (TU Delft) een rol spelen in de patiëntreis van patiënten met cardiovasculaire risico's. 

[...]

Gepubliceerd in De Cardioloog, uitgave van BPM Medica voor specialisten in de cardiologie, mei 2024.

21
mei
2024

Ongedocumenteerden in de zorg

'Iedereen heeft recht op zorg'

Onbekend zijn met de wet- en regelgeving, angst voor te veel administratieve rompslomp, bang dat je je schuldig maakt aan een strafbaar feit, er zijn veel redenen waarom huisartsen en ziekenhuizen ongedocumenteerden niet in zorg nemen. En dat terwijl er meer kan dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe, ANIOS'en in respectievelijk OLVG en huisartsenpraktijk Gezondheidscentrum Oostpoort, beide in Amsterdam. Ze maakten er onderwijs over voor geneeskundestudenten.

[...]

Gepubliceerd op DOQ, site voor huisartsen en medisch specialisten, 17 mei 2024.

01
mei
2024

Addendum op Onderwijsraamwerk Palliatieve Zorg 2.0

Een herkenbare plek in het curriculum

In het studiejaar 2023 - 2024 was het Addendum op yhet Onderwijsraamwerk palliatieve zorg 2.0 voor het eerst beschikbaar voor de opleidingen tot Physician Assistant (PA), Verpleegkundig Specialist (MANP) en de Verpleegkundige Vervolgopleidingen (VVO). De vier O2PZ-projectleiders zijn blij met het behaalde resultaat. Verdere borging van het addendum is de volgende stap.

[...] 

Publicatie: O2PZ-magazine (Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg), Palliatieve zorg raakt iedereen, april 2024.

19
april
2024

Visie Eerstelijnszorg 2030

'De jeugdgezondheidszorg ontbreekt in de visie Eerstelijnszorg 2023'

Ron Boumans en Manons Arts zijn voorzitter en vicevoorzitter van Actiz Jeugd en respectievelijk directeur/bestuurder van Jeugdgezondheidszorg (JGZ) Zuid-Holland West en Jong JGZ in Zuid-Holland Zuid. Beiden zijn kritisch op de Visie eerstelijnszorg 2030. Want de jeugd en de jeugdgezondheidszorg zijn daarin vergeten. 

[...]

Gepubliceerd op De Eerstelijns, online platform voor de eerstelijn en het sociaal domein, april 2024.

04
april
2024

Doorwerkingen van het slavernijverleden in de ggz

'We zijn allemaal doordrenkt van het slavernijverleden'

De tijd van de slavernij ligt achter ons, maar de psychosociale doorwerking ervan is nog overal voelbaar in de Nederlandse samenleving, constateert prof. dr. Alex van Stipriaan, emeritus-hoogleraar Caribische Geschiedenis en Cultuur. De psychiatrie behoort zich daarvan rekenschap te geven, stelt Glenn Helberg, vrijgevestigd transcultureel psychiater.

[...]

Gepubliceerd in De Psychiater nr. 2, uitgave i.s.m. de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, maart 2024.

Nieuwere artikelen 1 2 3 4 5 6 7 8 Oudere artikelen