De netwerkersGeplaatst op: 30-04-2025
Aantal keer bekeken: 68
Aantal keer bekeken: 68
Meer artikelen in deze categorie
juni
2025
Oogheelkundige Historische Kring
'Historisch besef helpt om ontwikkelingen te begrijpen'
Niet iedere oogarts is bekend met het werk van de Oogheelkundige Historische Kring (OHK). Een nadere kennismaking is daarom welkom, vinden de drie bestuursleden: oud-oogartsen Frans Ros, Marjolijn ten Doesschate en Liesbeth Prick, respectievelijk voorzitter, secretaris en penningmeester van de OHK.
[...]
Gepubliceerd in De Oogarts nr. 3, uitgave van BPM Medica voor specialisten in de oogheelkunde, juni 2025.
juni
2025
De professional van de toekomst
Samen nadenken over de toekomst van de zorg
- Hoe houden we de zorg toekomstbestendig in tijden van schaarste? Daar ging het over in het Holland Health House, onderdeel van het International Forum on Quality and Safety in Healthcare, woensdag 21 mei in de Jaarbeurs van Utrecht. Zo’n honderd zorgverleners en beleidsmakers uit Nederland en Vlaanderen bespraken aan dertien debattafels hoe ze de schaarste in de zorg de komende jaren het hoofd kunnen bieden. Dat lukt alleen als zorgverleners de moed hebben out-of-the-box te denken, bleek tijdens deze Nationale Kwaliteitsdialoog.
[...]
Gepubliceerd op: www.nfu.nl (website van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra), mei - juni 2025.
juni
2025
75 jaar Jeugdland
'Het vrije buitenspelen blijft het belangrijkste'
Jeugdland bestaat 75 jaar. Ooit begonnen als eilandje aan de rand van de stad, vormt het nu een van de meest populaire speelplekken voor kinderen in Amsterdam-Oost. En de nieuwe stadsboerderij is een duurzaam cadeau voor de toekomst.
[...]
Gepubliceerd in De Brug, krant voor Amsterdam-Oost, juni 2025.
mei
2025
Gefaseerde opschaling van AI-triagetool
Klachtenchecker scoort hoog in online triage patiënten
De huisartsenzorg loopt vast. Digitale triage kan de druk op deze zorg ontlasten, aldus Leontien Molenaar, huisarts en medisch directeur van de divisie Digital Healthcare van Arts en Zorg Groep. Klachtenchecker is daar een mooi voorbeeld van.
[...]
Gepubliceerd in FarmaMagazine, farmacotherapeutisch vakblad voor huisarts en apotheker, mei 2025.
mei
2025
Werkgroep Cornea
'Wat tien jaar geleden standaard was, is nu achterhaald'
Het cornea-onderzoek verkeert in een stroomversnelling: denk aan innovatieve behandelopties voor keratoconus, oogslijmvlies-organoïden en een nieuwe behandelstrategie voor hoornvliesoedeem. Dr. Robert Wisse en dr. Frea Hoogendam-Sloot, respectievelijk voorzitter en secretaris van de Cornea-werkgroep, vertellen over een vakgebied in ontwikkeling.
[...]
Gepubliceerd in De Oogarts nr. 2, uitgave van BPM Medica voor specialisten in de oogheelkunde, mei 2025.
april
2025
Emma Agricola
'Ga het gesprek aan over generatieverschillen op de werkvloer'
Nijpende personeelstekorten, vergrijzing onder de huidige zorgwerknemers, de behoefte aan jonge medewerkers in de gezondheidszorg is groot. Alleen, hoe bereik én behoud je hen? Emma Agricola van INCLUSYOUNG is trainer, spreker, onderzoeker en consultant op het gebied van (generatie-)diversiteit en inclusie. Ze zet enkele do's en don'ts op een rij.
[...]
Gepubliceerd in InEen nr. 2, magazine voor de eerstelijn, april 2025.
april
2025
Transgender personen hebben een verhoogde kans op psychiatrische kwetsbaarheid
Hoort een psychiater in de genderzorg?
Het aantal aanmeldingen op de genderpoli's is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Steeds meer mensen melden zich aan met genderdysforie. Hoe kun je hen als psychiater het beste helpen? En is genderdysforie een psychiatrische stoornis? Luuk Kalverdijk, psychiater en coördinator bij het medisch genderteam van het UMC Groningen (UMCG), deelt zijn ervaringen.
[...]
Gepubliceerd in De Psychiater nr. 2, uitgave i.s.m. de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), april 2025.
april
2025
Sina Ansari Ramandi, cardioloog en onderzoeker uit Iran
'Nederland biedt veel kansen om jezelf te ontwikkelen'
Mohammad Mostafa Ansari Ramandi is Iraans cardioloog en onderzoeker. Sinds vier jaar werkt hij als arts-onderzoeker in het UMC Groningen (UMCG). Ansari Ramandi doet promotieonderzoek naar de transpositie van de grote vaten. Afgelopen zomer behaalde hij zijn BIG-registratie.
[...]
Gepubliceerd in De Cardioloog nr. 2, uitgave van BPM Medica voor specialisten in de cardiologie, april 2025.
april
2025
Netcongestie in Amsterdam-Oost
Amsterdamse stroomnet kan de vraag naar elektriciteit niet aan
Amsterdam staat aan de vooravond van de grootste verbouwing in de stad sinds de aanleg van het gasnet, zo’n tweehonderd jaar geleden. Want zo zou je de uitbreiding van het elektriciteitsnet de komende jaren best kunnen typeren. Wat betekent deze energietransformatie voor Amsterdam Oost?
[...]
Gepubliceerd in e Brug, krant voor Amsterdam-Oost en omstreken, april 2025.
maart
2025
Hartchirurg Ferdi Akca
‘Endo-CAB is bij ons de standaardbehandeling geworden’
Minder bloedverlies, minder hartritmestoornissen en een sneller herstel, dat zijn de voordelen van Endo-CAB, een minimaal invasieve bypassoperatie bij patiënten met een of meerdere vernauwingen van de kransslagaders. In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven doen ze er al sinds 2021 ervaring mee op. Hartchirurg Ferdi Akca hoopt dat deze techniek zich spoedig verder zal verspreiden, nationaal en internationaal.
[...]
Publicatie: DOQ, nieuwssite voor huisartsen en medisch specialisten, 19 maart 2025.